Estudi de l’IRBLleida per a la detecció precoç de l’esclerosi

PerPsicologia Lleida

Estudi de l’IRBLleida per a la detecció precoç de l’esclerosi

Detectar com més aviat millor l’esclerosi múltiple és una de les claus en la lluita contra aquesta malaltia, de la qual aquest dimecres es va commemorar el Dia Mundial. Per això, l’acabat de crear Grup de Neuroimmunologia de l’IRBLleida ha posat en marxa un estudi sobre les possibles causes d’aquesta patologia amb l’objectiu de descobrir nous biomarcadors que ajudin en el diagnòstic precoç.

Concretament, els investigadors treballen per conèixer la implicació dels mitocondris (òrgans que es troben a les cèl·lules i que tenen un paper important en el procés d’envelliment) i l’estrès oxidatiu com a claus de l’origen i l’evolució de la malaltia. Els primers resultats apunten que, en les persones amb esclerosi múltiple, els mitocondris dels limfòcits mostren una alteració i també s’observa un increment de l’oxidació de lípids al líquid cefaloraquidi.

A llarg termini, aquest descobriment podria permetre una detecció precoç i, amb aquesta, un tractament de més precisió per millorar la qualitat de vida dels pacients. I és que es tracta d’una malaltia molt heterogènia en la qual alguns pacients pateixen una progressió primerenca de discapacitat, mentre altres estan estables molts anys després del diagnòstic.

L’esclerosi múltiple es considera la segona causa de discapacitat en persones de vint a quaranta anys després dels accidents de trànsit. A Catalunya hi ha 7.000 diagnosticats i mig miler a Ponent.

link: diari Segre

Quant a l'autor

Psicologia Lleida administrator